[...] białko? Czym jest odżywka białkowa? Jak brać białko? Które białko wybrać na masę, a które na rzeźbę? Odpowiednia podaż białka w diecie będzie odpowiadać za takie procesy, jak regeneracja, jej tempo, utrzymanie nienagannej kondycji naszych tkanek, które bezpośrednio powiązane są z pracującymi mięśniami, ale i nie tylko. Z punktu prozdrowotnego [...]
[...] tłuszczy. Po posiłku mającym 30% protein odnotowano większe utlenianie tłuszczy niż po posiłku z 15% białka (i większą ilością węglowodanów) – zarówno w grupie otyłych jak i szczuplejszych pań (BMI 20.6). Z kolei tempo utleniania glukozy nie różniło się między grupami. Otyłe kobiety na czczo utleniały o wiele więcej kwasów tłuszczowych. Z [...]
[...] mięsa dzień w dzień? Dlatego nie dziw się, że odżywki białkowe tak dobrze się sprzedają. Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest bezwartościowe”? Mit. Zarówno WPI, jak i WPC (podobnie, jak WPH) mają najlepsze wyniki w obu skalach oceny jakości protein. Jest to pełnowartościowe białko zwierzęce. O wiele więcej wątpliwości budzą białka [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] w sekundach) - 23,6 skłony tułowia w przód w ciągu 2 minut (ilość powtórzeń) - 70 biegowy test siłowy (czas mierzony w sekundach) - 47 pływanie pod wodą na odległość jako dyscyplina obowiązkowa (odcinek mierzony w metrach) - 20. Źródło: "Normy dla JWK" Szczegóły na temat wykonania tych konkurencji znajdują się na stronie JWK Uginanie [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
[...] wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie tylko pozwala na jej uzupełnienie. Ile białka [...]
[...] dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. Beta-alanina dobrze komponuje się z kreatyną, cytruliną, kofeiną i innymi związkami wpływającymi na pobudzenie, jakość treningu, wzrost siły, wytrzymałości i mocy mięśni. Beta-alanina należy do jednych z najpopularniejszych suplementów diety, ma wpływ na biegi krótkodystansowe i [...]
[...] nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. [...]
[...] same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele bardziej energochłonny i potrzeba około 24 kcal, aby wykorzystać dostarczony 1 g białka. Jak więc widzimy, [...]
[...] się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup białek uzupełniają się, a ich wartość dla naszego organizmu rośnie. Oznacza to, że bez problemu możemy łączyć proteiny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, jak i czerpać z nich pełnię korzyści.
[...] konsumpcji bogatych w tłuszcze produktów. Kolejny raz potwierdza się, że tłuszcze to ogromna grupa związków i nie należy rozpatrywać ich wpływu na zdrowie łącznie. To tak jakby traktować tak samo oliwę z oliwek i smalec. Najlepiej znanym przykładem jest bogata w tłuszcz dieta śródziemnomorska. Uznaje się ją za prozdrowotną. Podsumowując [...]
[...] kg mężczyzny jest przechowywanych ok. 120 g kreatyny, w tym 95% w mięśniach szkieletowych. Może ulec zwiększeniu do ok. 160 g np. wskutek podawania suplementu diety takiego, jak monohydrat czy też jabłczan kreatyny. Całkowita kreatyna (TCr) w organizmie występuje, jako: kreatyna wolna (Fcr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny [...]
[...] nadciśnieniem, a zdobywana masa jest „nabita wodą”. Po zakończeniu cyklu należy liczyć się z dużymi stratami na wadze. Lepszą alternatywę stanowią preparaty jakościowe, takie jak: nandrolone, masteron, oxandrolone, oral-turinabol, winstrol. W ich przypadku w grę wchodzą inne, negatywne skutki terapii. W skrócie masteron, [...]
[...] ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na hematokryt? A jaki jest wpływ aspiryny na hematokryt (stosunek objętości czerwonych krwinek w stosunku do wszystkich elementów morfotycznych krwi)? Niewielki. Aspiryna nieodwracalnie [...]
Temat jest mi bliski, gdyż wiele lat temu pewien lekarz mocno postraszył mnie na najbardziej szczegółowych i przekrojowych badaniach stanu zdrowia, jakie kiedykolwiek przechodziłem. Wziąłem sobie do serca (dosłownie i w przenośni) jego ostrzeżenie, mimo iż w przeszłości kilka razy przechodziłem próby wysiłkowe pod pełny kontakt i nigdy nie [...]
[...] średniego zapotrzebowania (EAR) i 97,5 percentyla zalecanego zapotrzebowania (RDA) wynosi 105 mg N / kg na dzień i 132 mgN / na kg / dzień. Odpowiada to 0,65 i 0,83 g dobrej jakości białka / kg masy ciała dziennie lub 52 g i 66,4 g protein dziennie odpowiednio dla osobnika o masie ciała 80 kg. Jednak u sportowców ta kwestia wygląda zupełnie [...]
[...] anaboliczno-androgenne wpływają na podwyższenie hematokrytu (ilości krwinek czerwonych), a więc mają bezpośredni i pośredni wpływ na ryzyko zakrzepowo-zatorowe. Stosowany jako baza praktycznie każdego cyklu, testosteron wykazuje działanie antyzakrzepowe (spadek aktywności PAI, wzrost aktywności antytrombiny III) oraz jednocześnie prozakrzepowe [...]
[...] z drugiej, uruchamiane są mechanizmy chroniące przed nadmiernym krzepnięciem. Wydaje się, iż cytokiny w rodzaju TNF-α, IL-1, IL-6 mogą indukować zarówno reakcje pro-, jak i przeciwzakrzepowe. Trening ma wpływ na cytokiny, jednak wiele zależy od jego intensywności oraz objętości. Jakie czynniki biorą udział w krzepnięciu krwi? W procesie [...]